Salamis Harabeleri

Salamis Harabeleri Salamis Antik Kenti

Kıbrıs'sın tarihi Salamis Harabeleri geçmişin ihtişamını yeniden hatırlıyor. Antik Salamis krallığını keşfedin...

Antik Salamis şehri-krallığı Gazimağusa'nın 9 kilometre kuzeyinde yer almaktadır ve Kıbrıs'ta bulunan en önemli ören yeridir. Bu bir Antik Roma şehridir.

Görülecek birçok şey bulunmaktadır ve arkeolojik kazılar büyük bir alana yayılmıştır. Ziyaretçilerin çoğu ana kazıları, arenayı, hamamları ve tiyatroyu keşfederek bir ya da iki saat geçirmekten memnun olacaktır. Arkeoloji meraklıları daha fazlasını keşfetmek isteyecektir ve daha uzak noktalardaki Roma villası, Kampanopetra bazilikası, Zeus tapınağı, Roma agorası, Bizans sarnıcı ve Agios Epiphanios bazilikasına giden düzeltilmiş patikalar bulunmaktadır. Doğru yönde ilerlediğinizden emin olmanız için çok sayıda harita tahtası ve nokta bulunmaktadır ancak elinizde bir harita bulunması her zaman faydalı olacaktır.

Efsaneye göre Salamis Truva savaşlarından dönüşü üzerine Salamis adasının Yunan kralı tarafından sürgüne gönderilen Teucer tarafından MÖ.11. yüzyılda kurulmuştur. Şehir kısa sürece bağımsız bir Yunan şehir devleti olarak gelişmiş ve 8. yüzyılda büyük bir ticaret merkezi haline gelerek MÖ.560 senesinde kendi parasını basmaya başlamıştır ki bu Kıbrıs için bir ilktir.

Salamis'in iniş çıkışlarla dolu tarihi bir sonraki yüzyılda Pers akınları sonucundaki çöküşü ve Büyük İskender'in Pers kralını yenilgiye uğratmasına kadar Pers kontrolü altında kalmasını içermektedir. Zenginlik dönemleri geçirmiş ancak 342 yılındaki deprem ve tsunami felaketi büyük bir yıkıma yol açmıştır. Bizans imparatorluğu altında yeniden yapılandırılmış olmasına rağmen önceki statüsünü hiçbir zaman geri kazanamamış ve 649 senesinde Arap akıncıların şehri harap etmesinden sonra terk edilmiştir.

Salamis harabeleri, arena ve hamamlar ören yerine girildiği zaman göze çarpan ilk büyük yapılardır. Bunların tarihi MS. 4. yüzyıla uzanmaktadır. Özellikle doğu ucunda Stoaları meydana getiren sütunların bir miktar uyumsuz olduğunu fark etmek ilgi çekicidir. Bu, özgünlüğe fazla dikkat etmeksizin diğer yapılardan aldıkları Helenistik ve Roma sütunlarını yeniden kullanmış olan Bizanslıların işidir.

Ören yerinin diğer bir önemli özelliği ise Augustus döneminde inşa edilmiş ve 1959 senesine kadar keşfedilmeden kalmış olan iyi durumdaki Roma amfitiyatrosudur. 50 sıra oturma grubundan oluşan bu tiyatro 15000 kişilik bir kapasiteye sahipti ki bu da onu Kıbrıs'ta bulunan en büyük tiyatro yapmaktadır.

Yetişkin (18+) Çocuk (0-17) Çocuk yaşı